HUREN AAN DE OVERKANT

Ruimte voor creatieve energie

100 jaar ENTOS wordt verlegd tot en met 6 september 2013!

8 JUN t/m 31 AUG 2013
11:00 - 17:00
Bekijk dit event op Facebook

In de Kromhouthal wordt teruggeblikt op de ENTOS. Centraal op de tentoonstelling staan 10 schilderijen die in 1913 speciaal voor de ENTOS zijn gemaakt door kunstschilder Hobbe Smith. Deze werken zijn in de afgelopen 100 jaar nooit meer samen tentoongesteld en bevinden zich nu in het depot van het Amsterdam Museum. De komende weken zal kunsthistorica Daphne Willemsen kort de ENTOS in herinnering brengen.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur


Historie
De Eerste Nederlandsche Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied vond plaats in van 3 juni tot 1 september 1913. Het doel was de Nederlandse scheepvaart en de Amsterdamse haven te promoten. Het was het eerste grote evenement in Noord. De tentoonstelling trok bijna een miljoen bezoekers die met de pont het IJ overkwamen. De tentoonstellingsgebouwen stonden in de Tolhuistuin en langs de Ranonkelkade. Waar nu de van der Pekbuurt is, was een uitgebreid Lunapark en een reconstructie van de Dam in de 16e-eeuw.

Leren, Bedenken, Maken, Verkopen
De tentoonstelling wordt op dit moment vormgegeven. Een belangrijke bijdrage zal door leerlingen van de afdeling Art en Design van het ROC college in Noord komen. Zij gaan aan de slag om een eigentijdse invulling te geven aan de opdracht die Hobbe Smith een eeuw geleden van het gemeentebestuur kreeg. De leerlingen leren zo om kunst in opdracht te maken en kunnen zich laten inspireren door het werk van de oude meester, Hobbe Smith.

Het Historisch Centrum zal haar ENTOS tentoonstelling tonen, uitgebreid met de geschiedenis van de Kromhouthal.
Ook zullen kunstenaars uit Noord zich in de weekenden presenteren met tentoonstellingen van hun werk waarin de Amsterdamse Haven als thema zal gelden.
Het Museum Amsterdam wil met het tentoonstellen van de werken van Hobbe Smith bewerkstelligen dat ze gerestaureerd worden en een plek vinden om aan blijvend tentoongesteld te worden.

Lezingen:
Vrijdag 9 augustus 13.00 uur
Vrijdag 16 augustus 13.00 uur
Vrijdag 30 augustus 13.00 uur


Entree:
€ 5,-

Locatie:
Kromhouthal (bedrijfsterrein De Overkant)
Gedempt Hamerkanaal 231
1021 KP Amsterdam

VOORGAANDE EVENEMENTEN AAN DE OVERKANT

DE LOCATIE VOOR UW EVENEMENT

Wilt u zelf een evenement organiseren aan De Overkant? De Kromhouthal is beschikbaar voor grote en kleine evenementen. Met een lengte van maar liefst 150 meter, hoog plafond, glazen dak en mooie balustrades draagt deze hal bij aan een unieke sfeer tijdens uw evenement.

Daarnaast heeft de hal een prachtige ligging aan het IJ. Als u de grote deuren aan de waterzijde van de hal opent, geeft u uw gasten een magnifiek uitzicht over het IJ.
De hal is per dag of dagdeel te huur.

De Overkant is mede gefinancierd met
steun van het Europees Fonds voor regionale
ontwikkeling van de Europese Commissie