HUREN AAN DE OVERKANT

Ruimte voor creatieve energie

ART RAW – Kunst overal

16 JUN t/m 17 JUL 2012
Starttijd: 12:00
Op 16 en 17 juni vindt de guerrilla-tentoonstelling ART RAW van Carolien Wissing en Sophie Walraven plaats in de immense Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Zonder subsidie zetten deze kunstenaars een spannende rauwe expositie van formaat neer. Carolien laat hier haar nieuwste serie ʻModern Cathedralsʼ zien en Sophie zal onder andere een overzicht tonen van haar laatste project ʻ#Wienzebek’.

‘De Kromhouthal is een ongeslepen diamant, dat past ons werk.’
Op het voormalige Stork-terrein in Amsterdam-Noord hoef je niet veel moeite te doen om je in te beelden hoe het hier ooit was. Staalwerkers met opgestroopte mouwen hebben zich hier in het zweet gewerkt om grote machines in elkaar te zetten. De staalwerkers zijn lang verdwenen, maar op het terrein hangt de rauwe sfeer nog steeds. Precies daarom zal de guerrilla-expositie van de tevens in Amsterdam-Noord werkende kunstenaars Sophie Walraven en Carolien Wissing juist hier plaats vinden.

Sophie: ‘Ik werk vaak op een guerrilla-achtige manier, een soort street art. Carolien maakt monumentaal industrieel werk op groot doek. Ons werk is totaal verschillend en levert daarom juist een gave mix op. Wil je deze werken tot hun recht laten komen dan heb je de ruimte nodig. Het terrein is niet alleen daarom fantastisch.

De Kromhouthal is een ongeslepen diamant, dat past bij ons werk.’ Carolien: ‘We zijn slecht in concessies doen. We zijn enorm kritisch op ons werk én op de manier waarop we het naar buiten brengen.'

Op ART RAW zal Carolien haar nieuwste serie ‘Modern Cathedrals’ laten zien. Hierop zijn grote infrastructurele bouwwerken zoals de aanleg van de 2e Coentunnel en de Noord/ Zuidlijn te zien. ‘Dit zijn enorme prestigeprojecten waar veel geld, tijd en mensen mee gemoeid zijn, het zijn onze moderne Kathedralen’. De schilderijen zijn groot, krachtig geschilderd en imponeren.

Carolien: ‘Ik zie de poëzie in deze rauwe betonstructuren, ze doen je beseffen dat je heel nietig bent en herbergen tegelijkertijd een monumentale schoonheid. In de Kromhouthal hangen ze als het ware in hun natuurlijke ambiance.’

Sophie zal tijdens RAW onder andere een overzicht tonen van de portretten van het guerrilla-project #Wienzebek op Twitter. Op zoek naar modellen om te leren portretschilderen, bedacht Sophie een spel met haar volgers. Het door haar uitgekozen en geschilderde model wordt op Twitter geplaatst en haar volgers moeten raden ‘Wienzebek’ (wie zijn hoofd) het is. Daarnaast is er een flink aantal beschilderde motorkappen en autodeuren te zien, de laatste overblijfselen van de expositie ‘Art at the Scrapyardʼ uit 2011. Ook is er plaats voor grote doeken die Sophie afgelopen jaar maakte in haar atelier op steenworpafstand van de Kromhouthal. Een divers jaaroverzicht à la Sophie Walraven dus.

Een blik op de cv’s van beide dames laat zien dat het niet de eerste keer is dat ze een evenement van formaat neerzetten. Carolien kreeg het voor elkaar om in 2008 10 billboards in 7 stadsdelen te plaatsen, waarop haar geschilderde Amsterdamse stadsgezichten te zien waren. ‘Mensen gingen echt met andere ogen naar hun omgeving kijken. Ze lieten me weten wat ze ontdekt hadden. Geweldig, dat was precies wat ik had gehoopt.’ Sophie doet hier niet voor onder. Zij toverde vorig jaar een autosloop om in een openlucht expositie op autowrakken. ‘Mensen gingen met een bouwhelm op en met een glaasje wijn in de hand de sloop bekijken. Het kunstwerk dat men wilde hebben, werd ter plekke uit de auto gezaagd. Het was een geweldige dag, we lieten de autosloop als gatenkaas achter.’

Beide kunstenaars laten zien met een stevige dosis ondernemerschap behept te zijn. Carolien: ‘Het begint altijd met een soort visioen: ‘wat zou het gaaf zijn als...’ Vervolgens gaan we voor het hoogst haalbare, op alle fronten, waarbij de beleving die we de toeschouwers willen geven het belangrijkste is. Want dáár gaat het uiteindelijk allemaal om. Kunst moet verwonderen, verbazen en nieuwe inzichten geven. Sophie: ‘We willen onszelf steeds blijven uitvinden en verbeteren. Daarom is de manier waarop we onze projecten vormgeven heel belangrijk. Hiermee vinden we ons publiek en vindt het publiek ons. Die directe interactie is ontzettend leuk. Door mensen te verbazen en positief te verrassen, kun je ze raken. Dat is precies wat we willen met ons werk. We willen je wakker maken: ‘KIJK DAN!' Dit schetst wel een heel ander beeld dan dat van de ‘kopschuwe’ kunstenaar. Sophie: ‘Mensen die mijn werk willen hebben, willen weten wie ik ben en waar ik voor sta. Wij willen hier laten zien dat als je een iets voor ogen hebt, je het kunt realiseren. Vrijheid van denken en doen. Dat is belangrijk.'
Zoveel is duidelijk: RAW staat voor rauwe, pure, indrukwekkende, veelzeggende en ongecompliceerde kunst op een plek die dezelfde kwaliteiten heeft. Het belooft op meerdere fronten een grootse beleving te worden. RAW laat zich in de Kromhouthal, geheel Guerillastyle, slechts 2 dagen zien.
De expositie zal worden bijgestaan door live muziek, er zijn ‘free drinks’ en er schijnt zich deze dagen een woonkamer te bevinden in de machinehal. RAW wordt zowel rauw als heel gezellig!

Voor meer informatie:
www.sophiewalraven.nl / www.carolienwissing.nl

16 juni: preview 12.00 - 14.00 / opening 14.30 / expositie 14.00 - 19.00
17 juni: expositie 11.00 - 19.00

Kromhouthal - Gedempt Hamerkanaal 79-83, Amsterdam
‘Noordzuidlijn’ – Carolien Wissing 2012 ‘Wienzenbek’ – SophieWalraven 201

Gratis entreeVOORGAANDE EVENEMENTEN AAN DE OVERKANT

DE LOCATIE VOOR UW EVENEMENT

Wilt u zelf een evenement organiseren aan De Overkant? De Kromhouthal is beschikbaar voor grote en kleine evenementen. Met een lengte van maar liefst 150 meter, hoog plafond, glazen dak en mooie balustrades draagt deze hal bij aan een unieke sfeer tijdens uw evenement.

Daarnaast heeft de hal een prachtige ligging aan het IJ. Als u de grote deuren aan de waterzijde van de hal opent, geeft u uw gasten een magnifiek uitzicht over het IJ.
De hal is per dag of dagdeel te huur.

De Overkant is mede gefinancierd met
steun van het Europees Fonds voor regionale
ontwikkeling van de Europese Commissie