HUREN AAN DE OVERKANT

Ruimte voor creatieve energie

AAN DE OVERKANT GEBEURT HET!

Industrieel bedrijfsterrein De Overkant is bij uitstek de plek waar werken, cultuur en horeca samenkomen. Het terrein ligt prachtig aan de IJ- oever in Amsterdam-Noord en is maar enkele minuten van het centrum verwijderd. De Overkant kent een rijke geschiedenis van scheepsbouwfabriek naar een plek waar machines voor de voedselverwerkende industrie werden gebouwd.

Ook nu staat dit terrein niet stil.
De komende jaren richten we ons op creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. De ruimtes aan De Overkant worden opgeknapt en veranderen in professionele werkplekken met behoud van de stoere identiteit die overal op het terrein te vinden is. Op lange termijn wordt De Overkant een plek voor wonen en werken. Tot die tijd nodigen we het creatieve en ambachtelijke bedrijfsleven uit om deel te maken van deze hotspot.

GESCHIEDENIS

Geschiedenis

Vroeger verrichtten de werknemers van Stork en Kromhout noeste arbeid in de verschillende fabriekshallen.
Het begon met het maken van grote scheepsmotoren en transformeerde zich tot een plek waar hoogwaardige machines werden gebouwd voor de voedselverwerkende industrie. Op dit moment huurt Stork nog steeds een deel van het terrein.

HUIDIGE SITUATIE

Huidige situatie

De komende jaren wordt De Overkant een samensmelting van creatieve, ambachtelijke en horeca ondernemers, waar ruimte is voor samenwerking en versterking onder de huurders.

Het concept leren – bedenken - maken – verkopen zorgt voor mogelijkheden tussen denkers en doeners. Van mode ontwerper tot architect. Van meubelmaker tot online media specialist.

Maar De Overkant is meer dan alleen een bedrijfsterrein. Zij opent haar deuren voor iedereen die wil genieten van horeca, cultuur en evenementen. Met De Overkant krijgt cultuur er weer een prachtige plek bij in Amsterdam.

TOEKOMST

Toekomst

De plannen voor De Overkant zijn in twee delen gesplitst: plannen voor de eerstkomende 5 á 10 jaar en plannen voor daarna. Over tien jaar willen we een gemengd gebied realiseren van wonen en werken. De Overkant wordt langzaam getransformeerd tot een plek voor prachtig wonen aan het IJ en voor ondernemers.

BUURTINFO

Op de Noordelijke IJ-oever ligt, ten oosten van het IJplein, één van de oudste bedrijventerreinen van Amsterdam Noord: het Hamerstraatgebied. Het Hamerstraatgebied wordt begrensd door de woongebieden IJ-plein, Vogelbuurt, Vogeldorp. De Overkant bevindt zich in dit gebied op een van de mooiste plekjes aan het IJ, direct aan het water en tegenover de binnenstad. In de directe omgeving zijn verschillende creatieve bedrijven gevestigd. Daarnaast vindt u theaters en diverse hippe restaurants op korte afstand van het terrein. De komende jaren gebeurt er veel aan de IJ-oevers in Noord. Kortom, een geweldige buurt om in te werken.

  • Een mooi project van
    Eigen Haard en Stichting STEDO

    Eigen Haard was een van de initiatiefnemers van de broedplaats Westerdokseiland en heeft met de revitalisering van vastgoed in Amsterdam en de regio al veel ervaring.

    Eigen Haard is eigenaar van de grond, Stichting STEDO is eigenaar van de gebouwen en verzorgt de tijdelijke exploitatie in afwachting van definitieve herontwikkeling. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.    www.eigenhaard.nl

De Overkant is mede gefinancierd met
steun van het Europees Fonds voor regionale
ontwikkeling van de Europese Commissie