HUREN AAN DE OVERKANT

Ruimte voor creatieve energie

GESCHIEDENIS

Geschiedenis

Eerste steen
De Overkant heeft een rijke geschiedenis die zijn oorsprong vindt begin vorige eeuw. De familie Goedkoop, eigenaar van de Kromhoutwerf, had een nieuw soort motor ontwikkeld. Door de grote (internationale) vraag moest er een fabriek worden gebouwd om motorenbouw te realiseren. Op 11 januari 1908 werd de eerste steen gelegd door de zoon van Daniël Goedkoop. Het terrein was geboren.

Gouden tijden
Het Hamertstraatgebied was in die tijd populair door de goede ligging ten opzichte van de belangrijkste scheepvaartroute voor internationaal goederentransport, het Noordzeekanaal. Dit is de reden dat ijzergieterij ETNA in 1912 naar de Ketelstraat verhuisde. Kort daarna nam machinebedrijf STORK het bedrijf over.

Groei van het terrein
STORK bleek succesvol in het vervaardigen van zeer uiteenlopende apparaten voor de voedingsindustrie. Door de grote groei van het bedrijf en de afname van het scheepvaarttransport halverwege de 20e eeuw werden grond en gebouwen van naastgelegen bedrijven als Kromhout en DRAKA opgekocht. Het terrein kreeg de omvang die het nu nog heeft.

Verval
Eind jaren 80 was er nog weinig over van de boeiende industriële strip langs het IJ. Het karakter en de bedrijven binnen het gebied veranderden sterk toen de insteekkanalen grotendeels werden gedempt. De scheepvaartgeschiedenis van het terrein vervaagde. Daarnaast verhuisde STORK verschillende divisies naar andere locaties binnen Nederland.

Nieuwe start
In 2009 kocht Woningstichting Eigen Haard het terrein met de intentie een nieuwe impuls aan de buurt te geven. Het terrein werd kort daarna gedoopt tot De Overkant, de nieuwe creatieve hotspot van Amsterdam.

BUURTINFO

Op de Noordelijke IJ-oever ligt, ten oosten van het IJplein, één van de oudste bedrijventerreinen van Amsterdam Noord: het Hamerstraatgebied. Het Hamerstraatgebied wordt begrensd door de woongebieden IJ-plein, Vogelbuurt, Vogeldorp. De Overkant bevindt zich in dit gebied op een van de mooiste plekjes aan het IJ, direct aan het water en tegenover de binnenstad. In de directe omgeving zijn verschillende creatieve bedrijven gevestigd. Daarnaast vindt u theaters en diverse hippe restaurants op korte afstand van het terrein. De komende jaren gebeurt er veel aan de IJ-oevers in Noord. Kortom, een geweldige buurt om in te werken.

  • Een mooi project van
    Eigen Haard en Stichting STEDO

    Eigen Haard was een van de initiatiefnemers van de broedplaats Westerdokseiland en heeft met de revitalisering van vastgoed in Amsterdam en de regio al veel ervaring.

    Eigen Haard is eigenaar van de grond, Stichting STEDO is eigenaar van de gebouwen en verzorgt de tijdelijke exploitatie in afwachting van definitieve herontwikkeling. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.    www.eigenhaard.nl

De Overkant is mede gefinancierd met
steun van het Europees Fonds voor regionale
ontwikkeling van de Europese Commissie